Das Stue Hotel by Patricia Urquiola and LVG Arquitectura

A luxury boutique hotel that feels both distinctly new and unique, and at the same time rediscovers some of the best traditions of Berlin’s early 20th century social life.

“When I first visited Das Stue, I noticed the ostriches in the zoo and found this environment to be exceptional. I had a vision of a luxurious house in mind, one that combines quality, heritage and contemporary architecture with one another,” says Patricia Urquiola of her first impression of Das Stue. The result of her work is the formal evolution of this moment.

As the art director and designer of the public spaces, such as the restaurant and bar, it was her goal to share an intimate atmosphere with guests.

Patricia Urquiola plays with parquet floor patterns and natural materials, like wood and copper, combining these with a subtle retro style and colourful mood-enhancing carpets. She pampers guests with a collection of chairs, couches and cushions placed so as to create a cozy atmosphere, thereby enticing guests to stay a bit longer.

In the split fine dining area of the restaurant, she uses high quality materials that resonate with a demure luxury in th epart facing the Berlin Zoo. In the area connected to the open “show kitchen”, guests can sit under a light sculpture made of copper pots. She says: “This extraordinary location gives guests the feeling of sitting in a sophisticated pantry.” In contrast to this is the casual all-day dining area featuring large skylights that flood the room with natural daylight, radiant colours and eye-catching design.

For the creation of the areas in the historic part of Das Stue Patricia Urquiola proceeded with respect for the 1939 architecture of Emil Schaudt. “I wanted my work to reflect the voice and the austerity of the building.” Thus, the designer preserved the character of the grand staircase at the entrance and as a counterpoint created a small library with a warm, leisurely atmosphere.

LVG Arquitectura used the view over the Berlin Zoo – seen through the panoramic windows – as a central design element. In the interior spaces, the Spanish design office followed the design concept and artistic direction of Studio Urquiola. Here, celebrated furniture classics meet contemporary design – muted natural tones and materials are paired with sleek white surfaces, and dark oak flooring meets sweeping glass windows – interior harmonizes with exterior.

www.das-stue.com

Das Stue Hotel Interior by Patricia Urquiola and LVG Arquitectura
 
Das Stue Hotel Interior by Patricia Urquiola and LVG Arquitectura
 
Das Stue Hotel Interior by Patricia Urquiola and LVG Arquitectura
 
Das Stue Hotel Interior by Patricia Urquiola and LVG Arquitectura
 
Das Stue Hotel Interior by Patricia Urquiola and LVG Arquitectura
 
Das Stue Hotel Interior by Patricia Urquiola and LVG Arquitectura
 
Das Stue Hotel Interior by Patricia Urquiola and LVG Arquitectura
 
Das Stue Hotel Interior by Patricia Urquiola and LVG Arquitectura
 
Das Stue Hotel Interior by Patricia Urquiola and LVG Arquitectura