House D10 by Werner Sobek

Located near Ulm, Germany, D10 is a single-storey one-family home built in an established residential area. A private driveway provides access to the house. Two parallel shear walls are a distinguishing feature of the building. Generously designed glazing serves to provide a spatial enclosure. Protected by an extensively projecting flat roof a generously sized patio encircling the house serves to unite the indoor space with the outdoor space. Access to the building is also gained via this patio.

The living areas are located on the ground floor, whilst the ancillary rooms are housed in the basement. The building is adjoined on the north side by a double-garage, which can be accessed directly from the basement. A stairway in the living room provides access inside the house.

The energy concept guarantees that all of the energy required to run the building is gained from regenerative sources. A geothermal energy system and a highly-efficient heat pump provide the energy required to produce warm water and meet heating and cooling needs. The entire surface of the roof is fitted with a photovoltaic system that generates more power on an annual average than the building consumes.

Photographs by Zooey Braun

www.wernersobek.de

House D10 / Werner Sobek
 
House D10 / Werner Sobek
 
House D10 / Werner Sobek
 
House D10 / Werner Sobek
 
House D10 / Werner Sobek
 
House D10 / Werner Sobek
 
All images provided by Werner Sobek Group GmbH

Tags from the story
, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *