House on Lac Grenier

The meandering shape of this beautiful house by Paul Bernier architect is determined by the opportunities offered by the surrounding landscape. The structure bends, opens, and narrows like a river carving its own path. The form is clad in a single material, with vertical cedar slats of varying width and thickness placed in an open-work manner.

From the path leading up to the entrance, the building appears as a mostly opaque volume that follows the contours of the site. Inside, visitors are greeted by a large hickory wall unit, shaped to offer seating and a place to hang away coats. It also directs one toward the living space, a large, generously-lit area that culminates in a cantilevered, screened room with a view of the mouth of the stream and the lake. On the south side, the exterior wall makes way for a large glazed surface that opens onto the forest. During summer, the trees, like the green roof, create a natural screen to shield the house from heat. In winter when the leaves have fallen, sunlight filters through the forest and floods the space with warmth and light.

www.paulbernier.com

Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Photo credit: Adrien Williams
Tags from the story
,