Stouffville Residence

Resting on a rolling field, this modern rural country home by Trevor McIvor Architect Inc located outside was inspired by the stone walls that were used to separate farmer’s fields. Stouffville Residence is grounded in the earth while being cantilevered over a vast landscape. The stone entry wall, low and private, hints program through a series of translucent glass boxes punching through the otherwise monolithic wall. This wall acts as a key organizational element anchoring a series of glass volumes that open up to the south of the building overlooking the property and offering commanding views of the landscape. The orientation of the project intends to minimize the building’s impact on the area while maximizing site lines and access to natural daylight. The roof seemingly floats above the stone entry wall suggesting a more gestural and dynamic roof on the dwelling’s other face.

www.trevormcivor.com